• Welcome to Higher Institution Centre of Excellence (HICoE), Tropical Infectious Diseases Research & Education Centre (TIDREC)
  • tidrec@um.edu.my

TIDREC-IBHE Online Symposium, 9 May 2024

Simposium Dalam Talian TIDREC-IBHE, sebuah acara kolaboratif antara Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika (TIDREC) dan Institut Kejuruteraan Biofarmaseutikal dan Kesihatan (IBHE), telah diadakan pada 9 Mei 2024. Simposium ini merupakan susulan daripada lawatan Sekolah Siswazah Antarabangsa Tsinghua Shenzhen (SIGS) ke Universiti Malaya (UM) pada 11 Januari 2024. IBHE, yang merupakan sebahagian daripada SIGS, memberi tumpuan kepada integrasi disiplin canggih seperti kejuruteraan farmaseutikal, kejuruteraan bio, sains hayat, sains perubatan, kejuruteraan kimia, kejuruteraan proses dan sistem, serta kejuruteraan bahan untuk menyediakan penyelesaian saintifik komprehensif dan teknologi revolusioner untuk kesihatan dan kebahagiaan manusia. Simposium ini bertujuan untuk meningkatkan pemahaman dan kerjasama antara penyelidik dari TIDREC dan IBHE. Acara ini dihadiri oleh beberapa tokoh terkenal, termasuk Prof. Dr. Sazaly Abu Bakar, Pengarah Eksekutif TIDREC; Prof. Dr. Ma Lan, Dekan Bersekutu SIGS; Prof. Dr. Xing Xinhui, Dekan IBHE; Dr. Tan Kim Kee, penganjur dari TIDREC; Prof. Liu Xiao, penganjur dari IBHE; dan penyelidik lain dari kedua-dua institusi. Penceramah dari TIDREC termasuk AP Dr. Low Van Lun, Dr. Zubaidah Ya'cob, Dr. Norhidayu Sahimin, Dr. Sam Sing Sin. Penceramah dari IBHE termasuk Prof. Dr. Ma Lan, Prof. Dr. Liu Xiao, Prof. Dr. Edward Leeansyah, Prof. Dr. Zhang Canyang, Prof. Dr. Han Sanyang. Acara ini memupuk dialog dan kerjasama, selanjutnya mencapai matlamat bersama kedua-dua institusi dalam memajukan penyelidikan saintifik dan pembangunan teknologi untuk kesihatan manusia.

Highlights